NASPÄŤ NA ÚVOD08.01.2025BLOG

BYLINKY a ZJEDENÉ

Bylinky majú mnoho pozitívnych účinkov na zdravie. Jedným zo spôsobov, ako zvýšiť  chuťový zážitok a výživovú hodnotu, je pridanie čerstvých byliniek a mikrobyliniek. Mikrobylinky môžu mať rôzne pozitívne účinky na zdravie vďaka svojej vysokú koncentráciu živín rovnako aj bylinky.   V tomto článku sa pozrieme na výhody   najpoužívanejších ...

fotka

Bylinky majú mnoho pozitívnych účinkov na zdravie. Jedným zo spôsobov, ako zvýšiť  chuťový zážitok a výživovú hodnotu, je pridanie čerstvých byliniek a mikrobyliniek. Mikrobylinky môžu mať rôzne pozitívne účinky na zdravie vďaka svojej vysokú koncentráciu živín rovnako aj bylinky.

 

 V tomto článku sa pozrieme na výhody   najpoužívanejších byliniek, ktoré nájdete v našich krabičkách.

 

 Výhody pridávania čerstvých byliniek a mikrobyliniek

1. Zlepšenie chuti: Čerstvé bylinky majú silné a výrazné arómy, ktoré dokážu oživiť aj najjednoduchšie jedlá. Napríklad pridanie bazalky.

2. Nutričná hodnota: Bylinky sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Napríklad petržlen je vynikajúcim zdrojom vitamínu K, zatiaľ čo koriander obsahuje množstvo vitamínu C.

3. Podpora zdravia: Mnohé bylinky majú preukázané zdravotné výhody. Tymián a oregano majú antibakteriálne vlastnosti, zatiaľ čo rozmarín je známy svojou schopnosťou zlepšovať trávenie.

4. Ekologický prístup: Používanie čerstvých byliniek podporuje lokálnych pestovateľov a znižuje uhlíkovú stopu, ak sú zakúpené z blízkych zdrojov.

- Bohaté na vitamíny a minerály

- Antioxidanty

- Protizápalové účinky

- Podpora trávenia

 

 Najpoužívanejšie bylinky v Zjedenom

1. Bazalka: Ideálna do rôznych pokrmov, od talianskych parmezánov po ázijské jedlá. Pridáva sviežu a aromatickú chuť.

2. Petržlen: Vhodný ako garnitúra, ale aj ako prísada do omáčok a polievok. Jeho neutrálny chuťový profil ho robí univerzálnym.

3. Koriander: Zvlášť obľúbený v mexických a ázijských jedlách. Dodáva pokrmom sviežosť a zaujímavú príchuť.

4. Tymián: Skvelý do dusených jedál, polievok a marinád. Jeho aromatická chuť je výnimočná a podporuje výraznejšie chute pokrmov.

5. Rozmarín: Vynikajúci na grilovanie a pečenie, má silnú chuť, ktorá sa dobre páruje s mäsom a zemiakmi.

 

Pridávanie čerstvých byliniek do krabičiek  je jednoduchý a chutný spôsob, ako obohatiť vaše jedlá o nové chute a vyššiu výživovú hodnotu. Vychutnávajte si každý jedlo s dávkou sviežosti a zdravia!