NASPÄŤ NA ÚVOD30.05.2025BLOG

ALTERNATÍVA CUKRU?

Sladké, ale zdravšie: Aké sú alternatívy cukru a prečo sa oplatí ich vyskúšať Cukor je síce sladký kamarát, no jeho nadmerná konzumácia vedie k problémom – od kolísania energie až po priberanie. Dobrá správa? Existujú zdravšie alternatívy, ktoré nielen osladia život, ale aj prinesú bonus v podobe výživových benefitov.  Med – prírodné ...

fotka

Sladké, ale zdravšie: Aké sú alternatívy cukru a prečo sa oplatí ich vyskúšať

 

Cukor je síce sladký kamarát, no jeho nadmerná konzumácia vedie k problémom – od kolísania energie až po priberanie. Dobrá správa? Existujú zdravšie alternatívy, ktoré nielen osladia život, ale aj prinesú bonus v podobe výživových benefitov.

 

 Med – prírodné zlato

Čo to je? Sladká tekutina plná enzýmov, antioxidantov a antibakteriálnych látok.

Výhody: Podporuje imunitu, má protizápalové účinky a v malých dávkach je ideálny aj pri nachladnutí.

Pozor: Vysoký obsah fruktózy – netreba to preháňať.

 

 

 Kokosový cukor – exotická náhrada

Čo to je? Cukor získaný z miazgy kvetov kokosovej palmy.

Výhody: Má nižší glykemický index ako biely cukor, obsahuje malé množstvo minerálov (železo, zinok, draslík) a prebiotickú vlákninu inulín, ktorá podporuje trávenie.

Chuť: Jemne karamelová, výborná do pečenia.

 

 V našom ZJEDENOM, radi sladíme kokosovým cukrom alebo medom. Trstinový cukor používame minimálne.

 

Sladiť sa dá aj múdro. Prírodné alternatívy cukru nie sú len chutné, ale aj výživnejšie. Kľúčom je rozum – aj zdravšie sladidlá treba používať s mierou. Vaše telo sa vám poďakuje – a chuťovým pohárikom nebude nič chýbať.